Vertaa lainoja
Finofy / Kryptovaluutalla
fb twitter

Kryptovaluutalla

Salattu digitaalinen valuutta, kryptovaluutta, on tietokoneverkon luoma, säätelemä ja turvaama valuutta. Bitcoin oli ensimmäinen esimerkki kryptovaluutoista, mutta nykyisin käytettävissä on useita valuuttoja.

Parhaat tarjoukset

Lainojen maailmassa on trendejä

logo
logo
logo

Kuinka se toimii

Kryptovaluutalla on kaksi pääominaisuutta. Ensinnäkin se on olemassa vain virtuaalisina “kolikkoina”. Sen sijaan, että se olisi kansallisen keskuspankin muodostama, sen luojina ovat erityiset asiantuntijat, “louhijat”, jotka käyttävät valuutan luonnissa erityistä tietokonelaitteistoa.

Kryptovaluuttaa suojataan väärennöksiltä jatkuvasti vaihtuvilla digitaalisilla koodeilla, ja sitä voidaan siirtää helposti verkossa henkilöltä toiselle ilman rahoitusalan järjestöjä tai viranomaisten laitoksia.

Toinen ominaisuus on, että kryptovaluutan kokonaismäärä on rajoitettu. Jokainen “louhijan” luoma “kolikko” listataan julkisessa virtuaalisessa pääkirjassa, “lohkoketjussa”. Jokainen käytetty kolikko rekisteröidään samaan pääkirjaan, joten toisin kuin keskuspankkien luomissa valuutoissa, kun valuutan kokonaismäärä saavutetaan, ei kolikkoja voida luoda lisää. Tämän tuloksena kryptovaluuttaa pidetään perinteistä valuuttaa vähemmän alttiina poliittisista ja taloudellisista muutoksista aiheutuvalle inflaatiolle ja deflaatiolle.

 

Perinteinen valuutta ja kryptovaluutta

Kryptovaluutassa houkuttelee se, että valuutalla voi tehdä suoria transaktioita minne tahansa ilman, että siirrossa tarvitaan pankkitiliä. Rahasiirrot ovat käytännössä anonyymejä, ne eivät ole pankkien tai viranomaisten kontrolloimia, ja maksut ovat minimaalisia. Kryptovaluutat poikkeavat monilla tavoin kansallisista valuutoista, esimerkiksi siinä, miten niitä arvostetaan, luodaan ja hallitaan tai tallennetaan ja siirretään.

 

!varoitus

Kryptovaluuttasaldo tallennetaan tietokoneelle, ja jos valuutan omistajan tietokone hajoaa eikä transaktioista ole varmuuskopiota, ei ole todisteita siitä, että henkilöllä on kryptovaluuttavaroja.

Monet kaupat eivät hyväksy kryptovaluuttaa, ja mitä useampi paikka hyväksyy valuuttaa, sitä parempi, mutta joitakin kryptovaluuttoja käytetään erikoistarkoituksiin.

 

Perinteinen valuutta

Valmistus

Keskuspankit tulostavat rahaa, joka sitten lasketaan liikkeelle, usein pankkien myöntäminä lainoina.

Hallinta

Pankit seuraavat jatkuvasti valuuttasiirtoja epäilyttävän toiminnan varalta.

Väärennöksiä estävä teknologia on rakennettu sisään valuuttaan vesileimoina ja turvalankoina.

Tallennus

Rahat säilytetään pankeissa, joilla on tiedot tilinomistajista.

Siirto

Rahasiirtoja voi tehdä vain pankkitilin kautta, ja ne voidaan jäljittää.

Kansainvälisten rahasiirtojen palvelumaksut voivat olla korkeat.

Arvo

Määritellään taloudellisten mittareiden ja kierrossa olevan rahamäärän perusteella. Keskuspankit voivat devalvoida valuuttaa valmistamalla lisää rahaa.

 

Miten kryptovaluutan arvo määritellään

Kaikkien kolikoiden kokonaisarvo ja päivittäinen kaupankäyntimäärä

Suuri kokonaisarvo voi tarkoittaa korkeaa “kolikon” arvoa tai se voi vain tarkoittaa, että kierrossa on paljon kolikoita. Päivittäinen kaupankäyntivolyymi kertoo päivän aikana omistajaa vaihtavien kolikoiden määrästä. On parasta arvioida molempia tilastoja yhtä aikaa. Kryptovaluutta, joilla on merkittävä kaupankäyntimäärä ja korkea markkina-arvo, on todennäköisesti arvokasta.

 

Siirtojen turvaaminen ja vahvistaminen

Eri kryptovaluutoilla on erilaisia tapoja vahvistaa ja turvata rahasiirtoja. Järjestelmät luottavat monimutkaisiin matemaattisiin ongelmiin, ja niiden tehokkuus perustuu rahasiirron vaatimaan aikaan ja valuutan haavoittuvuudelle hyökkäyksissä. Useimmat valuutat käyttävät toista kahdesta järjestelmästä, PoW-protokollaa (bitcoin) tai PoS-protokollaa, tai näiden molempien yhdistelmää, jotta ne voivat varmistaa parhaan mahdollisen turvallisuuden verkossa.

 

Kryptovaluutta

Valmistus

“Louhijat” luovat virtuaalisia “kolikoita” erityisillä laitteilla. Kolikot rekisteröidään julkiseen verkkopääkirjaan.

Hallinta

Jokaisen virtuaalikolikon koodiin lisätään salaus. Jatkuvasti muuttuvat monimutkaiset matemaattiset ongelmat estävät väärennökset.

Tallennus

Kryptovaluuttoja säilytetään käyttäjien digitaalisissa lompakoissa. Valuutasta pidetään kirjaa virtuaalisessa pääkirjassa.

Siirto

Kuka tahansa, jolla on pääsy verkkoon, voi tehdä siirtoja. Siirrot ovat käytännössä anonyymejä, ja siirroista veloitettavat maksut ovat alhaisia tai olemattomia.

Arvo

Kryptovaluuttojen arvo kasvaa, kun niiden käyttö on helpompaa, siirrot ovat nopeampia ja turvallisempia, ja niitä käyttävien kauppojen määrä kasvaa.